Α΄ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Ενδοσχολικές Επιμορφώσεις & Καλές Πρακτικές

Στη συνέχεια της διαδικτυακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κορυφής στις Α΄ Βοήθειες, οργανώθηκε από την γυμνάστρια Παπαδοπούλου Αφεντούλα  και την κοινωνική λειτουργό Καραθάνου Όλγα, σε συνεργασία με την επιμορφώτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου (ΕΕΣ) κ. Γραμματικοπούλου Ελένη, επιμορφωτική συνάντηση για τη γνωριμία των μαθητών των μεγάλων τάξεων (Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄) με τις Α΄ Βοήθειες. Ενώ οι μικροί μας μαθητές (Α΄,Β΄,Γ΄) ενημερώθηκαν για την ατομική υγιεινή και πως εφαρμόζετε.

Η κ. Γραμματικοπούλου Ελένη αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας του ΕΕΣ και στις πολλές και αξιόλογες δράσεις του, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στον όρο και τη σημασία των Α΄Βοηθειών, δηλαδή πως ακολουθώντας κάποια βήματα μπορούμε να εμποδίσουμε την επιδείνωση της κατάστασης του θύματος και την αποφυγή του θανάτου του.

Μετά τους ενημέρωσε για τη βασική Α΄βοήθεια, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο καλούμε ένα ασθενοφόρο (τηλέφωνα πρώτης ανάγκης 166 και 112 και τι στοιχεία δηλώνουμε). Τους τρόπους αντιμετώπισης πληγών, ρινορραγιών, πνιγμονής από ξένο σώμα, διαστρεμμάτων και τη θέση ανάνηψης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν και αυτοί διασώστες και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν κάποια στιγμή να βοηθήσουν και να σώσουν κάποιον συμμαθητή τους, κάποιον στην οικογένεια τους ή και κάποιον άγνωστο.

Οι μικροί μας μαθητές έμαθαν, από την κ. Γραμματικοπούλου, τη σημασία του όρου ατομική υγιεινή και πως εφαρμόζετε σωστά. Η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες καθημερινές συνήθειες. Επίσης είχαν την ευκαιρία με την καθοδήγηση της κ. Ελένης να μάθουν το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο και ιδιαίτερα την κ. Γραμματικοπούλου Ελένη για τη βιωματική γνωριμία των Α΄Βοηθειών και της ατομικής υγιεινής και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο δύσκολο και χρήσιμο έργο που κάνουν.

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Τα Νέα μας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.