Ο τόπος μας

Το χωριό της Κορυφής είναι χτισμένο στο μεγάλο κάμπο της Ημαθίας, περιοχής ιστορικής, κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων και όλου του ελληνισμού. Περιοχή  που από τους πρώτους Οθωμανούς ονομάστηκε «Ρουμλούκι», λέξη που προέρχεται από το τουρκικό «Ρουμ», που θα πει Έλληνας, λόγω του αμιγούς ελληνικού πληθυσμού. Εδώ εγκαταστάθηκα%ν πολλοί από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη, μετά τους εθνικούς αγώνες και την έκβαση που είχαν, αλλά και από άλλες περιοχές με τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Τόπος εύφορος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική οικονομία, με κατοίκους προοδευτικούς, οι οποίοι έχουν αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αυτό φαίνεται στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού. Όλα αυτά διακρίνονται σήμερα στην Κορυφή, ένα από τα ρουμλουκιώτικα  κεφαλοχώρια.

 Ο οικισμός της Κορυφής αναγνωρίστηκε σε κοινότητα Κορυφής του Νομού Θεσσαλονίκης το 1918. Περιελάμβανε τους οικισμούς: Κορυφή, Κάλλιανη, Καρνά, Κλειδί, Νεοχωρόπουλο, Παλαιόχωρα, Τρίκαλα, Τσατάλι, Τσινάφορο, Καλύβια, Καραβοστάσι. Το 1941 η κοινότητα υπάγεται από την επαρχία Θεσσαλονίκης στην επαρχία Ημαθίας του Νομού Θεσσαλονίκης και το 1946 στο Νομό Ημαθίας. Το 1997 συγκροτήθηκε το Τοπικό Διαμέρισμα Κορυφής του Δήμου Πλατέος και σήμερα ο οικισμός ανήκει στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Ο πληθυσμός της Δημοτικής Κοινότητας Κορυφής το 2011 ήταν 1.619 κάτοικοι (1.227 στην Κορυφή και 392 στην Παλαιόχωρα).